Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

Gamba Osaka academy

Shinya Tsubokura

Er is veel dat we kunnen leren van deze buitengewone tijden. Dus laten we hier de positieve lessen uit halen en ze toepassen in de toekomst.

Shinya Tsubokura is Directeur Opleidingen en Hoofd Coaching bij J-League 1 club Gamba Osaka (Japan). Hij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van jeugdspelers. Tijdens dit interview spraken we over zijn persoonlijke situatie tijdens de Covid-19 periode en zijn visie over hoe het vanaf nu verder moet met zijn club.
 
Kan je jezelf even voorstellen?
Momenteel werk ik in een Japanse club Gamba Osaka genaamd als Directeur Opleiding en Hoofd Coaching. In deze rol is het mijn taak om de trainingsmethodiek te verbeteren, onze jeugdtrainers te evalueren en de brug te vormen tussen de academie en het technische departement van de eerste ploeg van Gamba Osaka. Als Hoofd Coaching ben ik verplicht om onze jeugdspelers te ontwikkelen volgens de speelfilosofie van de club.
 
Vertel ons wat meer over de filosofie van de Gamba Osaka academie.
De kern van onze filosofie bestaat uit drie elementen: Ten eerste willen we spelers ontwikkelen tussen de leeftijd van 18 en 21 jaar die regelmatig starten in de wedstrijden van het eerste team en het potentieel hebben om voor een Europese club te spelen die deelneemt aan de Champions League. Ten tweede willen we ten minste drie internationals produceren om deel te nemen aan Wereldbekers (U17/U20/A-ploeg). Ten slotte willen we spelers ontwikkelen die zichzelf willen verbeteren en willen bijdragen aan de waarde van het clubembleem van Gamba Osaka.
 
Waar rekruteert de club zijn spelers?
We rekruteren overal. Sommige spelers komen uit het gebied rond Osaka en Kansai, andere uit het Okinawa, Fukuoka en Ibaraki gebied. Ik geloof dat Gamba Osaka de faciliteiten en merkherkenning heeft om allerlei spelers met verschillende achtergronden aan te trekken.
 
Op welke leeftijdscategorieën concentreert u zich?
We hebben een groep elite spelers tussen 10 en 12 jaar oud, een U15 team met spelers van de middelbare school en een U18 team met spelers van de hoge school. Elite spelers spelen meestal in hun eigen schoolteam en één keer per week trainen ze in de Gamba Osaka academie. Ze zijn allemaal gerekruteerd via een selectietest.
 
Wat zijn de kenmerken van een typische Gamba Osaka speler?
We streven ernaar aanvallend voetbal te spelen met veel techniek en creativiteit. Gamba Osaka heeft verschillende grote aanvallers voortgebracht zoals Takashi Usami, Ritsu Doan (PSV), Keito Nakamura (Twente) en Ryotaro Meshino (Hearts). Deze spelers waren in staat om individueel het spel te controleren, maar ze toonden ook hun kracht als teamspelers. Dit is wat een Gamba Osaka speler kenmerkt.
 
Hoe heb je je teams kunnen managen tijdens de Covid-19 periode?
Ten eerste heb ik er voor gezorgd dat ik met hen in contact bleef: elke dinsdag en vrijdag belde elke trainer elke speler van zijn team op. Het belangrijkste doel van deze gesprekken was om de spelers fysiek in vorm te houden en mentale zorg te bieden door eenvoudige gesprekken over hun dagelijks leven te voeren. Voor spelers die een toelatingsexamen voor de middelbare school en de universiteit moesten afleggen, organiseerden we videoconferenties waar zowel de speler als zijn ouders, de coach en ikzelf aanwezig waren.
 
We hebben ook geprobeerd om de fysieke conditie van de speler zo goed mogelijk te handhaven. Om dit te doen, stuurde een fysieke trainer onze spelers een video met indoor-oefeningen en we vroegen hen om ons twee weken later hun trainingsvideo op te sturen. Na ontvangst van de video van de spelers gaf de fysieke trainer feedback aan onze spelers met punten om te verbeteren.
 
Dus je behandelde zowel de mentale als de fysieke aspecten van het spel.
We hebben verschillende inspanningen geleverd. Één daarvan was het sturen van een video met een motiverende boodschap van (voormalige) Gamba Osaka opleiding sterspelers als Takashi Usami, Masaaki Higashiguchi, en Ritsu Doan. Het moedigde zeker onze U13 spelers aan die hun activiteiten, direct na toetreding tot onze opleiding, zagen stopzetten. Usami's boodschap was: "Gefeliciteerd met je toetreding tot de opleiding, je bent nu één van ons".
 
Heeft u bijeenkomsten georganiseerd waar alle spelers elkaar konden ontmoeten?

Ja, dat hebben we gedaan. We organiseerden verschillende online ontmoetingen tussen U15 en U18 spelers. Tijdens deze videocalls konden ze met elkaar chatten zonder dat de trainers zich ermee bemoeiden.
 
Uiteraard is de thuissituatie van elke speler anders en daarom is het niet wenselijk dat de club hen vertelt wat ze moeten doen als ze thuis zijn. Aan de andere kant verwachten we, omdat de activiteiten werden opgeschort, dat de speler de creativiteit heeft om zich een dag lang bezig te houden.
 
Ik wil dat ze goede gewoontes leren, zoals studeren in de ochtend en het versterken van hun fysieke conditie in de namiddag.
 
Er is een groot gat in de voetbalkalender van dit jaar. Denkt u dat de spelers die door de covid-19 crisis worden getroffen, minder snel vooruitgang zullen boeken of zou deze crisis hen nog sterker maken?

Als we kijken naar het carrièrepad van een speler, moeten spelers uit de derde graad van de middelbare school bang zijn of ze wel of niet genoeg gezien worden door de scouts. Sommigen zouden zich zorgen kunnen maken of er nog wel een loopbaan als professionele speler inzit. Ik moet toegeven dat deze bezorgdheid ook van onze kant (de club) bestaat.
 
We moeten ons echter concentreren op wat we nu kunnen doen. Tijdens de pandemie heeft onze trainersstaff voor elke speler (die de club moest verlaten) een hoogtepunten video gemaakt, zodat ze naar andere J-League clubs en scholen konden worden gestuurd die geïnteresseerd waren om hen te rekruteren. Zelfs in de moeilijkste omstandigheden willen we een manier vinden om de toekomstige carrièrekeuze van de spelers te ondersteunen.
 
Ongeacht je leeftijd of positie kunnen we veel leren van deze buitengewone tijden. Dus laten we de positieve lessen uit deze tijd halen en ze toepassen op de toekomst.
 
Hoe wilt u PSD gebruiken van zodra de voetbalactiviteiten worden hervat?
Ik wil graag effectief gebruik maken van de 'Beeldbank'. Het ziet er interessant uit om videoclips te koppelen aan de profielpagina van de spelers of om videofragmenten met onze voetbalfilosofie en -principes te verzamelen en te delen binnen de club. Hier zijn zeker enorm veel mogelijkheden. We besteden tegenwoordig veel tijd voor onze computers, dus laten we hopen dat mijn collega-trainers PSD ook als communicatiemiddel zullen gebruiken.