Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

Lyra-Lierse

Kurt Teugels

Binnen onze visie is jeugdopleiding een enorm belangrijke pijler: elk jaar moeten minstens twee jeugdspelers doorstromen naar de A kern

Kan u zichzelf kort even voorstellen?
Ik ben Kurt Teugels. Dit is mijn vijfde seizoen (2021/2022) op de club als TVJO, voordien ben ik ook jaren trainer geweest van elite elftallen. Daarnaast ben ik ook leerkracht in de lagere school en docent bij Voetbal Vlaanderen.

Hoe zou u uw club omschrijven?
We zijn vrij uniek zijn omdat we een clubstructuur hebben die weinig andere clubs in Vlaanderen hebben. We hebben een heel doorgedreven fanbeleving (fan participatie), de club is grotendeels in handen van de supporters. Er is dus niet één grote geldschieter, maar de supporters hebben elk hun aandeel en dat zal in de toekomst bij de bouw van het nieuwe stadion nog vergroten omdat ook dat stadion volledig zal gefinancierd worden door die supporters. Waardoor je dus een omzetting zal krijgen naar een coöperatieve vennootschap waar zij mee het stemrecht in alles gaan hebben.

Ik volg niet graag de traditionele manier van denken, wij proberen binnen de club geregeld nieuwe accenten te leggen. Volgend jaar zal het misschien zo zijn dat er geen trainers zullen gesetteld worden bij een vaste ploeg tot U12, maar dat we bijvoorbeeld om de 3 maanden trainers switchen. We proberen altijd die nieuwe sporen binnen het voetbal te bewandelen.

Wij zijn een club die terug wil naar het pure grassroots voetbal: een club open voor iedereen. Elk kind uit Lier en omgeving moet bij ons terecht kunnen. Vanaf het moment dat het nieuwe complex er zal zijn binnen twee jaar zal dat geen enkel probleem zijn.

(lees verder onder de foto)

Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
Wij hebben een hele krachtige visie uitgeschreven de voorbije 3 jaar, deze visie is bekroond is met een 4-sterren label van DoublePass. We hebben die 4 sterren niet gekregen dankzij ons oude complex, maar wel dankzij de krachtige visie en wie we zijn als club. Binnen onze visie is jeugdopleiding een enorm belangrijke pijler, er wordt enorm in geïnvesteerd: elk jaar moeten minstens twee jeugdspelers doorstromen naar de A kern.

Wij zijn dus een opleidingsclub. Dat wil zeggen dat het resultaat ondergeschikt is. Opleiding is veel belangrijker dan het directe resultaat. Wij weten ook dat wij binnen het interprovinciaal verhaal jaarlijks 10 tot 15 spelers afleveren aan het elite voetbal.

Wij gaan vooral voor spelers uit Lier en buurgemeenten en dat weerspiegelt zich ook in onze A kern. Het staat statutair vast dat de beloftenkern voor 75% en de A kern voor 60% Liers getint moet zijn. We weten dat dit geen makkelijke doelstelling is, dus vanaf het moment dat het nieuwe complex klaar is, starten we met een B ploeg met de bedoeling om die te laten doorgroeien naar tweede provinciale. Hiermee willen we de uitstroom zoveel mogelijk beperken. 

Wij proberen communicatief correct te zijn naar iedereen, daarom ook onze slogan ‘We gaan 100% voor 95% tevredenheid’. Een open sfeer waarin veel mag besproken worden, als het op een correcte manier kan gebeuren.

(lees verder onder de foto)

Hoe verliep de implementatie?
Mijn gouden tip aan alle clubs is: Als je een nieuw systeem introduceert, neem daarvoor je tijd. Wij hebben er 2,5 jaar over gedaan om PSD te implementeren zoals we het wilden en nu merken wij nog regelmatig zaken die we anders zouden kunnen doen. 

Ik denk dat het belangrijk dat je eerst start met de planningstool omdat dat de belangrijkste informatia is voor ouders en spelers. De planningstool moet gekend zijn bij de ouders vooraleer je probeert om andere dingen te implementeren. Sinds dit jaar gebruiken we ook de evaluatie module. Stap voor stap bekijken we ook de medische module alhoewel dat ook niet altijd evident is want er zijn kinesisten die liever hun eigen systeem gebruiken.

Welke PSD-module gebruikt u het meest?
Dat is momenteel de planningsmodule aangezien ik voor de club de volledige planning opmaak van trainingsvelden, locaties, uren,…

Op welke clubprestatie of aspect bent u het meest trots?
Dat wij staan voor garantie in jeugd doorstroming. Dat is voor mij persoonlijk, maar ook voor alle jeugdtrainers, een vorm van erkenning voor het werk dat ze leveren. 

Een tweede zaak waar wij als club enorm fier op zijn, dat is onze fan participatie beleving. Wij hebben een heel mooie symbiose tussen eerste elftal en jeugd, spelers van het eerste elftal zijn aanwezig zijn op toernooien en wedstrijden van de jeugd en heel wat jeugdspelers gaan kijken naar de wedstrijden van het eerste elftal, ook op verplaatsing, waar zij perfect bij de harde kern kunnen staan. Dat is heel mooi.

Het laatste, waar we ook met fierheid kunnen naar kijken dat is ons eigen internationale paastoernooi, met eliteclubs uit binnen- en buitenland.

(lees verder onder de foto)

Wat wil de club de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
Enerzijds hoop ik dat we dat we binnen twee jaar het 4-sterren label kunnen behouden. Het is ook uitkijken naar ons nieuwe complex in Lier zelf, want nu zitten wij nog net buiten Lier. Het nieuwe complex zal in centrum Lier zijn, wat een boost zal geven aan de natuurlijke aangroei van jonge spelers. 

Als we 2/3 jaar verder kijken, dan zou de promotie naar eerste amateur een feit moeten zijn. Het is de ambitie van de club om op korte tot middellange termijn in eerste amateur te spelen. Ik vraag me af hoe de doorstroming vanuit de jeugd zal behouden blijven. Hoe hoger je met je eerste elftal speelt, hoe moeilijker dat wordt natuurlijk. Daarom zullen we ook starten met het B elftal.

We willen onze werking en alle mensen die al jaren voor de club werken, behouden. Dat is een krachtig iets, we werken al jaren met dezelfde trainer staff. Deze mensen blijven de club trouw.

Bedankt voor het aangename gesprek!