Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

KV Oostende

Nils Vanneste

Andere clubs spraken over PSD als ‘het hart van onze academie’. Dat klopt ergens wel: zonder PSD zou het allemaal een pak moeilijker worden.

Kan u zich kort voorstellen?
Dit seizoen is het vierde seizoen dat ik aan de slag ben bij KV Oostende als TVJO, dus hoofd van de jeugdopleidingen. Ik hou me dus voornamelijk bezig met het sportieve gedeelte.

Hoe zou u uw club omschrijven?
Wij zijn een bloeiende en bruisende club, die enorm aan het groeien is en stappen aan het zetten is naar de toekomst toe, zonder oog te verliezen voor het sociale en familiale aspect. Ik denk dat dit een goede samenvatting is van hoe wij denken in onze club.

Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
Wij werken op twee niveaus: op elite en op provinciaal niveau.  Het elite niveau is natuurlijk met de doelstelling om jonge talenten klaar te stomen voor ons eerste elftal en indien ze het niet halen trachten we hen zo goed mogelijk voor te bereiden op een avontuur bij een andere club op een ander niveau.

Het provinciaal niveau is dan het tweede luik dat we hebben. Daar is het doel ook het ontwikkelen van voetbaltalent, maar niet zozeer voor ons eerste elftal. Kort samengevat komt het erop neer dat we proberen om elk kind op zijn of haar niveau te laten voetballen en dat ze de tools meekrijgen om zichzelf te ontwikkelen. Als trainer zijn wij er om hen te helpen en om hen die tools aan te reiken, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat we het kind ontwikkelen in zelfredzaamheid en empowerment. We willen dat ze eigenlijk hun eigen carrièreplan tekenen voor later.

(Lees verder onder de afbeelding)

Waarom heeft uw club gekozen voor de implementatie van PSD?
Het is zo dat ik bij mijn vorige club de opleiding TVJO ben begonnen en daar hebben wij een infosessie gekregen over ProSoccerData. We zijn daar redelijk snel mee aan de slag gegaan  en kwamen tot de conclusie dat het echt een heel sterk programma is.

Op het moment van mijn overstap naar KV Oostende werkten ze hier nog niet met ProSoccerData maar wel met vier of vijf andere programma’s: een programma om  te mailen, een programma om administratie te doen en een programma om evenementen vast te leggen. Op de duur wist je dus niet meer waar je moest gaan kijken om mee te zijn in het verhaal.

Ik herinner me nog het eerste moment dat ik met PSD in contact kwam, dat ik op de website een afbeelding zag van onder andere Jelle Schelstraete en Jean Kindermans waar ze spraken van PSD als ‘ hart van onze academie’. Dat is altijd een beetje blijven hangen want dat klopt wel: zonder ProSoccerData zou het toch allemaal wel een pak moeilijker worden.

Iedereen van onze club is daar dagelijks, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, mee aan de slag. We kunnen het niet meer missen.

Hoe hebt u PSD met succes in uw club geïmplementeerd? Hoe heeft u iedereen overtuigd?
Wij hadden voor PSD een ander programma dat te moeilijk was om mee te werken. De trainers waren dus een beetje op hun hoede. Als club hebben we de keuze gemaakt om enkel nog intern te communiceren via het platform. Op die manier verplicht je onrechtstreeks jouw mensen om naar het platform toe te trekken. Natuurlijk is het een voordeel dat PSD een programma is dat niet zo moeilijk is om mee te werken.

Welke PSD-module gebruikt u het meest?
Planning is voor ons het allerbelangrijkste. De spelers kunnen bij ons een QR-code scannen en ze weten dan exact welk veld, en welke kleedkamer ze kunnen gebruiken. We werken samen met de stadsdienst en er kunnen al wel eens veranderingen zijn op het laatste nippertje door onvoorziene omstandigheden. De spelers kunnen op dat moment gewoon de QR-code gebruiken.

Daarnaast werken we ook vaak met  de scouting module.Het medische luik wordt voornamelijk gebruikt door onze kinesisten en dokters, dit is heel belangrijk voor de opvolging van blessures in onze club.

Waar rekruteren jullie spelers? Regionaal of nationaal?
Wij baseren ons voornamelijk op regionale voetballers, spelertjes uit de streek. We proberen echt wel de beste spelers uit de streek bij onze onderbouw te krijgen. Dat is absoluut de insteek. Wij zijn niet zo’n grote fan om bij andere elite clubs te gaan scouten.

Wat wij wel doen - en daar zijn we wel niet blind voor natuurlijk - als een topclub iemand wegstuurt, gaan wij wel kijken in onze scouting database welke reports wij hebben over deze speler en gaan we beslissen of dit gaat over een speler die past in onze visie, stijl van club en stijl van spelen. Het gebeurt dan wel eens dat we een speler van bijvoorbeeld Club Brugge aantrekken.

Op welke clubprestatie of aspect bent u het meest trots?
We zijn de afgelopen vier jaar zodanig gegroeid dat we op heel veel zaken trots kunnen en moeten zijn. Enerzijds ben ik wel trots op het feit dat we dat we meer en meer jongeren in de eerste ploeg krijgen. Ik heb eens in kaart gebracht hoeveel jeugdspelers deel uitmaken van de eerste ploeg sinds KVO in de eerste klasse speelt. Ik kwam uit op een grafiek die mooi stijgend is, dat is positief. 

Dat is natuurlijk de verdienste van ons als jeugdwerking maar ook omdat wij nu een bepaalde visie hebben als eerste ploeg, waar we van weten dat dat de visie van de club is. Dat is voor ons wel heel wat makkelijker werken omdat de hele jeugdopleiding daar nu ook voor een groot stuk op rust. Het rekruteren gebeurt op basis daarvan, het ontwikkelen gebeurt op basis daarvan. Dat loont nu wel, dat je nu meer spelers kan afleveren aan de eerste ploeg, omwille van een standvastige visie. 

Wat wil de academie in de komende 3-5 jaar bereiken?
Ik denk dat we nu in de komende 3 tot 5 jaar alles wat we hebben verder moeten tot in de puntjes afwerken en de groeipijnen wegwerken. Ik zeg niet dat we geen stappen gaan zetten in de volgende drie jaar, we gaan blijven stappen zetten maar die stappen zullen misschien iets minder groot zijn dan die van de afgelopen drie jaar. Ik vrees anders een beetje als je blijft springen dat je op een gegeven moment mensen verliest en dat is ook niet de bedoeling.

Bedankt voor het aangename gesprek!