Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

Calgary Foothills FC

Jonathan Wheeldon

Wat we willen doen is alle gegevens centraliseren. Dankzij PSD krijgen we nu meetbare gegevens om te zien of we onze spelers daadwerkelijk verbeteren.

Stel jezelf even kort voor.
Mijn naam is Jonathan Wheeldon, Technisch directeur van Calgary Foothills Soccer club en ik ben hier sinds 2013. Sinds de 8 jaar dat ik hier ben is er enorm veel veranderd en tot nog toe is het een zeer interessante periode geweest.

Hoe zou je je club omschrijven?
We willen als club het landschap van het Canadese voetbal veranderen. We geloven in het ontwikkelen van getalenteerde spelers, maar ook fantastische persoonlijkheden. We zijn erg vooruitstrevend in hoe we de dingen aanpakken. Als je het succes van de club meet in termen van het produceren van spelers voor het professioneel niveau, dan doen we het helemaal niet onaardig. 

Hoe ziet de organisatie van de club eruit?
Onze teams starten vanaf U4 tot en met U23, het niveau net onder onze A-ploeg Cavalry. Aan vrouwelijke zijde idem tot aan de UWS, dat is de op één na hoogste competitie in het Noord-Amerikaanse vrouwenvoetbal. 

Qua structuur hebben we een coördinator voor verschillende fasen: Van U4 tot U8 zitten de spelers in de fundamentele fase van onze club. Van U11 tot U15 zitten ze in de ontwikkelingsfase en van U16 tot U20 maken ze deel uit van de generationele fase. Daarnaast is er een technische directeur - mezelf - die toezicht houdt op alle coördinatoren en tot slot is er een sportieve directeur die de visie uitschrijft en nadenkt over wat we onze spelers in de toekomst kunnen aanbieden. Ook worden we ondersteund door 2 administratieve medewerkers en 3 data-analisten. 

Waarom koos de club voor ProSoccerData?
In 2017 was ik op een educatieve voetbaltrip en bezocht ik de jeugdacademies van Standard en Anderlecht om te leren hoe ze werken en hoe het onze club beter kan maken. Vanuit een performance perspectief wilden we weten wat voor soort systemen deze clubs gebruikten omdat ze zoveel getalenteerde jonge spelers ontwikkelen. Via Anderlecht maakten we voor het eerst kennis met ProSoccerData. Wat we willen doen is alle data centraliseren: van fysieke en performance data tot feedback en sportieve data. Dankzij PSD krijgen we nu meetbare gegevens om te zien of we onze spelers daadwerkelijk verbeteren.

Hoe heb je iedereen overtuigt om in dit verhaal te stappen?
Helaas konden we dit vanwege covid nog niet naar al onze teamcoaches overbrengen maar ze weten al wel waarom we PSD gaan implementeren. Op dit moment gebruiken alle fulltime medewerkers het systeem na een intensieve workshop te hebben gekregen. Het is geen eenvoudig systeem, maar op de lange termijn zal dit ons werk gemakkelijker maken.

Je club voert 1 op 1 gesprekken met spelers om hun persoonlijke ontwikkeling te bespreken. Kan je ons daar wat meer over vertellen?
Elke 6 maanden hebben we een evaluatiegesprek met spelers vanaf U11. We hebben 650 tot 700 spelers in deze categorie. In het verleden kregen spelers hun feedback op papier en raakten deze documenten uiteindelijk verloren. Met PSD wordt nu alle feedback op individueel niveau op een centrale plek opgeslagen. Omdat we het afgelopen jaar geen wedstrijden hebben gespeeld, was onze feedback momenteel gebaseerd op technische vaardigheden. We gaven hen dan een technische oefening mee die ze in de komende 6 maanden zouden moeten verbeteren en hopelijk kunnen we hen dit aantonen door middel van wedstrijd video's die we zullen opnemen. Op deze manier wordt onze feedback interactiever voor de spelers.

Welke initiatieven nam de club tijdens de pandemie om in contact te blijven?
We organiseerden veel ZOOM-trainingen en we stuurden enkele video's met technische en fysieke oefeningen die ze thuis konden uitvoeren. We hebben getracht hun fysieke conditie en gezondheid op peil te houden. 

Waar rekruteert de club haar spelers?
We aanvaarden iedereen die zich aanmeldt voor ons programma. Spelers kiezen voor ons omwille van het programma, haar coaches of faciliteiten. In het verleden hadden we - en hebben we nog steeds - veel successen met onze spelers behaald. We hebben onlangs de U14 Chelsea geklopt wat een heel speciaal moment voor ons was. We rekruteren niet noodzakelijk spelers, maar we identificeren spelers en raden ze aan om naar onze club te komen.

Hoe communiceer je met spelers en ouders?
Teamcoaches gebruiken WhatsApp-groepen of TeamSnap. We hebben de individuele conversaties via Zoom of ProSoccerData. Elke 6 maanden organiseren we ook ouderavonden voor elk team om de clubstructuur, het gebruik van tools en de individuele planning toe te lichten.

Op welke clubprestatie ben je het meest trots?
We hebben beide ProAm-competities gewonnen - mannen en vrouwen - en dat was een speciaal moment voor ons. Aan de mannenkant hebben we in 2018 het USL-kampioenschap gewonnen (2e klasse VS). Aan de vrouwenzijde hebben we twee keer de Western Conference gewonnen en in 2019 zelfs de finale gehaald, maar helaas verloren.

Vanuit het oogpunt van de academie hebben we 8 nationale kampioenschappen gewonnen en hebben we veel spelers die zijn doorgegroeid naar het professionele niveau. Het is iets waar we erg trots op zijn.

Wat wil de club de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
We hebben vorig jaar onze doelen voor de komende 5 jaren gedefinieerd. Een van die doelen is het introduceren van een Performance Center, inclusief het gebruik van ProSoccerData. De volgende stap voor ons is om de psychologische kant van het spel te introduceren waar we werken aan mentale vaardigheden. Een ander groot doel is de ontwikkeling van een professioneel damesteam en het creëren van een tweede competitie onder de Canadese Premier League.

Wat zal het eerste zijn dat je doet als je mag terugkeren naar de club?
Vanuit een video perspectief zullen we de wedstrijden zo snel mogelijk filmen zodat we educatieve video's voor de spelers kunnen maken. Vanuit een coaching perspectief is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat de kinderen weer plezier hebben tijdens de eerste wedstrijden, we leggen hen zeker geen druk op.

Bedankt voor dit aangename interview!