Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

Excelsior Moeskroen

Philippe Brutsaert

De sleutel tot een succesvolle implementatie van PSD is om stap voor stap te gaan in plaats van alles in één keer te implementeren

Stel jezelf even kort voor.
Ik ben Philippe Brutsaert en dit is het vierde jaar dat ik actief ben als TVJO van Excelsior Moeskroen. Daarvoor was ik ook actief bij KV Kortrijk in de jeugd, daar was ik hoofd van de scouting en daarvoor was ik 4 jaar actief bij KSV Roeselare als TVJO. In het verleden was ik ook al eens aan de slag bij Excelsior Moeskroen als jeugdcoördinator en als verantwoordelijke scouting. Ik heb ook een functie binnen de Belgische voetbalbond, waar ik lesgever ben bij de trainersschool.

Hoe zou u uw club omschrijven?
Een zeer familiale club, die het momenteel moeilijk heeft op financieel vlak gelet op de investeerders die elkaar opvolgen. De beste manier om Moeskroen te omschrijven is eigenlijk een regionale clubs die op professioneel niveau speelt en die de waarden behoudt van het regionale. Iedereen kent iedereen, iedereen staat open voor Iedereen, een hardwerkende club waar ook heel veel mensen al heel lang actief zijn. Ik heb trainers die hier al meer dan 20 jaar actief zijn.

(lees verder onder de foto)Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
De visie van de jeugdacademie is zoveel mogelijk jongeren de kans geven om misschien ooit profvoetballer te worden, maar daarnaast ook de jongens en meisjes als mens te ontwikkelen. Het gaat dus niet enkel om het voetbal, voetbal is eigenlijk meer een middel dan een doel op zich. Natuurlijk gaan we ervoor om af en toe een keer een profvoetballer eruit te halen. 

We hebben niet enkel elite ploegen, maar ook provinciale ploegen en meisjes ploegen. Wij hebben al meer dan 20 jaar een opleiding die start van bij U4, dus we bekijken het heel breed. We willen zoveel mogelijk spelers de kans bieden om van een goede jeugdopleiding te kunnen genieten.

Waarom heeft uw club ervoor gekozen om met PSD te werken? Hoe verliep de implementatie?
Ik heb PSD ontdekt toen ik aan de slag ging bij KV Kortrijk, zij werkten al met PSD. Ik was er in het begin geen grote fan van, maar beetje bij beetje heb ik de voordelen ontdekt van PSD. Wanneer ik dan TVJO ben geworden in Moeskroen, heb ik PSD meegenomen bij wijze van spreken en ook geïmplementeerd in de jeugdwerking van Moeskroen. 

Globaal gezien is dat heel goed gelukt, maar we zijn ervan uitgegaan dat we stap per stap moesten werken en niet alles direct willen aanbieden en niet alles direct willen optimaal benutten. We zijn dus echt stap voor stap gegaan. Eerst vooral het administratieve dan de opvolging van wedstrijden en trainingen en zo zijn we beetje bij beetje gegroeid. Nu moet ik wel zeggen dat iedereen voor 95% actief is op PSD.

Welke PSD-module gebruikt u het meest?
Duidelijk de mailbox, omdat wij hebben beslist dat alle officiële communicatie via PSD verloopt, van trainers naar spelers, van de organisatie naar trainers, van het comité naar trainers en spelers. Nu moet ik zeggen dat wel bijna 100% van de jongeren die PSD actief gebruiken. 

Daarnaast zijn ook de rapportering van wedstrijden, de planning en de video module. Voor de scouting wordt uiteraard de scoutingsmodule gebruikt.

(lees verder onder de foto)Waar rekruteren jullie spelers?
Wij hebben geen grote scouting cel, er zijn 3 of 4 personen die zich daarmee bezighouden, in tegenstelling tot veel andere elite clubs. Wij gaan ervan uit dat wij ook geen spelers halen dan bij andere elite clubs, dus alle scouting gebeurt op provinciaal en regionaal niveau. Dat gebeurt meestal in de streek en ook voor een deel in het noorden van Frankrijk, maar dan via open detectie dagen. Daarnaast zijn er ook veel jongens die zichzelf aanmelden. Doordat wij een elite 2 club zijn, is het al heel moeilijk om spelers weg te halen bij andere elite 2 clubs of bij elite 1 clubs. Dat is bijna onmogelijk, dus daar steken we geen energie in.

Op welke clubprestatie of aspect bent u het meest trots?
Dat er nog altijd zoveel mensen willen komen en blijven in Moeskroen, ondanks de vele negatieve geruchten over de club. Dat wij ondanks alle negatieve publiciteit rond de club nog altijd op nummer 1 of 2 staan in alle categorieën van elite 2.

Wat wil de academie in de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
Ik denk dat we met de middelen die we hebben, het maximum eruit gehaald hebben. Als we iets meer willen, gaan er meer financiële middelen moeten komen. Het zal belangrijk zijn om onze eigenaars te overtuigen van het nut van opleiden, hen overtuigen om te investeren in de nieuwe jeugdlicentie, zodat wij misschien op termijn zelfs opnieuw elite 1 kunnen spelen, zoals vroeger het geval was. Ervoor zorgen dat de jeugdacademie kan verder groeien en vooral dat de club een beetje meer stabiliteit heeft, dat we een aanspreekpunt hebben binnen het hoofdbestuur en vooral binnen de aandeelhouders en de eigenaars van de club.

Bedankt voor het aangename gesprek!