Kan u zich kort voorstellen?
Mijn naam is Lionel, ik ben 48 jaar oud. Ik ben al 10 jaar bij deze club en mijn huidige positie bij de club is die van TVJO. Toen ik hier aankwam, speelde het eerste team in de eerste provinciale. Er waren 13 teams in de club (provinciaal en regionaal) en de leeftijdspiramide was omgedraaid. Er werd een opleidingsplan met continuïteit opgesteld. Nu spelen onze teams op interprovinciaal niveau en het eerste team speelt in de derde nationale reeks, dat allemaal met jongeren van de club.
Hoe zou u uw club in maximaal 5 woorden omschrijven?
Het eerste woord is familiaal. We moeten het familiegevoel behouden ondanks de ontwikkeling van de club. We zijn van 130 jongeren naar 320 jongeren gegaan, van 13 teams naar 26 teams, dus er is een grotere populatie en een veel groter netwerk als het gaat over de kilometers rond de club waar de spelers vandaan komen.
Humanist. We zijn erg gericht op het menselijke aspect. We leiden spelers op, maar we leiden ook de burgers van morgen op. We proberen er echt voor te zorgen we ze naast het sportieve, ook het sociale bijbrengen, waarden, normen en respect voor anderen.
Ambitieus. We blijven ambitieus in de ontwikkeling van de club.
Professioneel. We hebben een methodologie uit elite toegepast. Het woord dat ik graag gebruik is avant-garde. We werken met PSD, dat perfect overeenkomt met wat we willen doen. De spelers van het eerste elftal en de beloften gebruiken GPS trackers en er zijn ook slimme camera's op de club. Ze filmen de wedstrijden van de jongeren en kunstmatige intelligentie volgt de bal en de spelers.
Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
Het doel van de club is om elk jaar twee jongeren van de club in het eerste team te introduceren. Dat betekent dat ze één keer per week komen meetrainen. Elk jaar moet er een speler bij komen die een basisspeler wordt. Dat lukt ons momenteel en dat willen we ook zo houden.
We willen de spelers een kwalitatieve opleiding geven waar plezier van het grootste belang is. We hebben echt veel nadruk gelegd op het ondersteunen van getalenteerde spelers. Ik denk dat alle instrumenten die wij hebben, tot dit doel dienen.
Hoe hebt u PSD met succes in uw club geïmplementeerd?
Ik had er geen moeite mee, want ik had al verschillende platformen gebruikt. Ik had een website ontworpen, een intranet voor de club waar ook de planning aanwezig en er waren ook verschillende rollen.
PSD brengt al deze zaken samen, dus toen PSD kwam, waren de mensen er al aan gewend. Het was heel gemakkelijk om ons platform in PSD te implementeren. Het was heel gemakkelijk om van de een naar de ander te gaan.
Welke PSD module gebruikt u het meest?
Ik zou nu niet kunnen zeggen dat ik de ene module meer gebruik dan de andere, want ik gebruik alles. In het weekend bekijk ik de wedstrijdplanning. Op maandag lees ik de wedstrijdverslagen. Op dinsdag gebruiken de trainers voornamelijk het oefeningen tekenplatform om trainingen te maken. De hele week wordt er gecommuniceerd via PSD en ook de planning module wordt een hele week gebruikt. Ik werk elke dag met de chat om te communiceren met de coaches en de spelers. Voor externe communicatie of communicatie met ouders, dus voor algemene communicatie, gebruiken we e-mail.
Ik maak graag gebruik van de feedback feature. Feedback geven aan de speler via het platform is heel goed omdat je zo in contact kan blijven met de speler.
Waar rekruteren jullie spelers? Regionaal of nationaal?
We proberen niet om spelers te rekruteren, maar we proberen ze op te leiden. Bij een open dag leggen we aan ouders uit wat onze methodologie is en op welke manier wer werken, alsook de instrumenten die we gebruiken. Ik denk dat er op ons niveau niet veel clubs zijn die over de instrumenten beschikken die wij ter beschikking stellen, de mensen zijn vaak zeer verrast.
Het idee is om bij de basis op te leiden, zodat de speler zich goed voelt bij ons en dat hij bij ons in in de academie blijft. We zoeken spelers bij 11 tegen 11 voetbal. Dit betekent alle spelers die we niet hebben kunnen opleiden bij 5 tegen 5 en 8 tegen 8 voetbal. Er zijn kleine rekruterings-momenten, we noemen ze open dagen. De spelers die van verder komen zijn de keepers. Wij hebben een keepersacademie opgezet die haar vruchten afwerpt, want wij hebben elk jaar een behoorlijk aantal keepers die naar de elite vertrekken. Daarnaast gebruiken wij het PSD-instrument in de wedstrijdverslagen, waar de coaches aangeven welke spelers van de tegenstander interessant zijn.
Op welke clubprestatie of welk aspect bent u het meest trots?
Het meest trots ben ik op dat we naar de 2e nationale zijn gepromoveerd met 12 spelers die vanuit de jeugdopleiding komen in de ploeg en met een gemiddelde leeftijd van eenentwintig en een half. We zijn trots omdat we een project hebben verwezenlijkt dat voor anderen bijna onmogelijk was. Je moet jongeren begeleiden, maar wij hebben een context gecreëerd waarbij wij een meerderheid van jongeren hebben aangevuld met enkele oudere spelers.
Vorig jaar hebben wij een partnerschap met een school opgestart, een sportstudie. We zijn hier trots op, want het is het hoogtepunt van dit project.
Wat wil de academie in de komende 3-5 jaar bereiken?
Heel belangrijk is het doel en het doel is om spelers op te leiden. Dat is de missie van de club. Ik hoop in de komende drie tot vijf jaar spelers blijven op te leiden voor ons eerste elftal en misschien een speler als Antoine Bernier die het schopt tot de eerste divisie. Dat betekent dat er niet slechts één weg is in het voetbal. Er zijn spelers die in verschillende divisies hebben gespeeld en dan pas terecht komen in elite. We hebben een speler die vorig jaar is vertrokken, die speelt voor Seraing (U18 elite), ik hoop dat ook hij zijn kans krijgt in de eerste divisie. Wat ik wil is dat we aan de basis opleiden en wanneer ons project te klein wordt voor de speler, kunnen wij een springplank zijn naar een hoger niveau.