Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

FC Emmen

Christiaan Hindriks

Belangrijk is dat elke speler zijn eigen weg bewandelt. Er bestaat niet 1 integrale aanpak die voor iedereen werkt.

Stel je eens kort even voor?
Ik ben Christiaan Hindriks en ben woonachtig te Emmen vlakbij het stadion. Sinds 6 seizoenen ben ik er coördinator jeugdopleiding. Ik ben verantwoordelijk voor het extra sportieve aspect:  dat spelers zich geen zorgen hoeven te maken over school, studie, kleding, materialen,... Ook verzorg ik het contact met andere clubs, de KNVB, de ouders, …

Hoe zou u uw club omschrijven?
Familiair, gemoedelijk, even normaal doen: dat is een beetje de Drentse cultuur eigenlijk. Maar we zijn ook ambitieus en fanatiek. Als je kijkt naar onze regio dan zijn we eigenlijk best wel een kleine club in Nederland. Met de beperkte middelen en medewerkers die we hebben willen we samen in Drenthe het maximale bereiken. 

Wat is de visie van de jeugdacademie?
We wensen getalenteerde spelers uit onze kernregio - de provincie Drenthe en stukje provincie Groningen - een professionele voetbalopleiding aan te bieden zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en het maximale uit zichzelf kunnen halen. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat elke speler zijn eigen weg bewandelt. Er bestaat niet één integrale aanpak of een werkwijze die voor iedereen werkt. Per speler zoeken we een andere werkwijze die bij hun past: wij bieden de spelers handvaten aan en geven hen tips om zich door te ontwikkelen.

Rekruteren jullie spelers regionaal of nationaal?
We kijken vooral echt dicht om onze regio heen. We hebben een regio ontwikkelingsplan waarbij we de amateurverenigingen in onze regio veel bezoeken en hen ondersteunen. In onze regio scouten we enkel spelers van 8 tot en met 16 jaar. Boven de 18 kijken we wel vaak landelijk omdat we dan ook spelers toe kunnen voegen die bij andere professionele clubs niet kunnen aarden of daar niet echt opvallen, maar wel in onze regio passen. Het is alleen wel lastig want in de provincie Drenthe wonen slechts vijfhonderdduizend mensen, dat is zeer dunbevolkt. 

Waarom heeft uw club gekozen voor ProSoccerData?
We waren op zoek naar een spelervolgsysteem waar wij alle disciplines binnen de jeugdopleiding samen konden voegen: van planning, communicatie en evaluatie tot beelden en medische gegevens. Na een hele zoektocht kwamen we uit op ProSoccerData en die voldeed aan alle punten die nodig waren.

Hoe heeft u de implementatie aangepakt?
Binnen de club hebben we het platform getest tijdens de eerste lockdown fase in Nederland. Heeft het de functies die we willen hebben? Werkt het goed voor ons of is het te uitgebreid of te beperkt? Na die periode van 4 maanden wisten we dat PSD goed werkt voor ons en dat het iets toevoegt aan onze jeugdopleiding. 

Onze trainers hebben we eerst geïntroduceerd met het systeem: wat we willen zien in het systeem, hoe we ermee willen werken. Vervolgens hebben we op een ouderavond uitgelegd hoe het systeem werkt. We krijgen heel wat positieve reacties. Behalve de planning kan je ook beelden van wedstrijden terugkijken in de app, notificaties krijgen als er een wijziging is, ...

Hoe communiceren jullie met spelers en ouders?
Grotendeels verloopt de communicatie via ProSoccerData: de planning, mailcommunicatie alsook speler feedback. Het neemt ook heel veel onnodige communicatie weg, omdat ouders zelf snel inzichtelijk kunnen bekijken wanneer ze vakantie hebben, wanneer er getraind wordt, wanneer de wedstrijden zijn komend seizoen, ... We vinden het bovendien belangrijk om een goed contact te hebben met ouders en dit gebeurt via Whatsapp groepchats. 

Waren er initiatieven binnen de club om contact te houden met de spelers tijdens de lockdowns?
Tijdens de eerste lockdown hebben we alle spelers gevraagd om thuis bepaalde oefeningen te doen en dat ook te gaan filmen. Soms werd er ook samen getraind via Zoom of Microsoft Teams en werd er met trainers overlegd om bepaalde aspecten te bespreken. 

Afgelopen seizoen toen de competitie werd stilgelegd door de voetbalbond hebben we naast  trainingen op zaterdag wel onderlinge wedstrijden gespeeld in verschillende samenstellingen en hebben we de jongens wel geprikkeld om elke week vooruitgang te blijven maken.

Het is wel goed dat je dat soort initiatieven hebt, maar het echt toeleven naar een wedstrijd, het spelen van competitiewedstrijden is toch een extra gegeven dat je niet kan nabootsen. Daarom zijn we heel blij dat we nu langzaam maar zeker opnieuw kunnen starten. We merken een andere dynamiek op in onze groepen.

Op welke clubprestatie bent u het meest trots?
We zijn dolblij dat, ondanks onze beperkte middelen en onze relatief kleine jeugdopleiding ten opzichte van de andere regio's in Nederland, er wel een aantal spelers doorgebroken zijn in het professioneel voetbal. Het meest bekende voorbeeld daarvan is Kjell Scherpen. Kjell is via onze jeugdopleiding uiteindelijk in het eerste elftal terecht komen. Eén seizoen in de Eredivisie gekeept bij ons als jonge doelman, daarna maakte hij de overstap naar Ajax en dit seizoen staat hij onder contract bij Brighton. We zijn daar enorm trots op maar we hebben daarnaast nog veel meer spelers die langzaam maar zeker in het professionele voetbal terechtkomen en we hopen dat er nog heel veel gaan volgen uiteraard. Dat is ons grote doel. 

Als club hebben we de afgelopen 3 seizoenen in de Eredivisie gespeeld, helaas zijn we gedegradeerd afgelopen seizoen. Als je merkt hoe het nu leeft in onze regio  en je ziet wat het doet met iedereen dan hebben we uiteraard maar één doel als club, namelijk zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie. Onze regio voelt zich soms een beetje achtergesteld ten opzichte van de rest van het land terwijl we best wel heel veel mooie dingen hebben hier in Drenthe waar we trots op kunnen zijn.

Wat wil de academie in de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
We willen eigenlijk met al onze jeugdteams op het één na hoogste niveau spelen. Dat is in Nederland divisie 2 en met een aantal teams spelen we dat al momenteel. Het is een ambitieus doel want dat betekent dat we bij de bij de beste 16 van Nederland willen gaan horen. Ondanks het lage inwonersaantal en onze beperkte middelen willen we genoeg rek om te gaan groeien als club zijnde. De komende 3 tot 5 jaar willen we eerst de jeugdopleiding uiteraard nog meer gaan verbeteren om tot de top 16 van Nederland te gaan behoren.