Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

Case study: Hoe PSD succesvol implementeren? (Olsa Brakel)

DEEL 1: DE VOORBEREIDING 

 1. Testperiode
 2. Communicatie ingebruikname platform

DEEL 2: DE STAPSGEWIJZE IMPLEMENTATIE

 1. Jaar 1: Teamplanning en sportieve rapportering
  1. Inplannen van trainingen en minimale wedstrijdrapportering
 2. Jaar 2: Spelerevaluaties en Oefenstofdatabank
  1. Inplannen van (twee)jaarlijkse spelersevaluaties
  2. Aanleggen van een oefenstofdatabank
 3. Jaar 3 (optioneel): Medische opvolging en Video analyse
 4. Jaar 4 (optioneel): Fysieke testen en Scouting

 

DEEL 1: DE VOORBEREIDING

Tijdens de voorbereiding is het de taak van de TVJO en de clubadministrator om het platform gebruiksklaar te maken: Alle clubadministratie wordt opgeladen en alles wordt uitgebreid uitgetest alvorens de clubleden een uitnodiging te versturen.

STAP 1: DE TESTPERIODE

De voormalige TVJO, een trainer en ikzelf (administrator) zijn gestart met een testperiode. 

De administrator houdt zich bezig met het opzetten van het platform: het registreren van clubleden, ploegen en accommodaties. Dit is noodzakelijk opdat er activiteiten kunnen gepland worden met de verwachte spelers, de locatie en datum. 

De trainer heeft voor zijn team alles bijgehouden zoals training aanwezigheden, wedstrijd-aanwezigheden, wedstrijdverslagen, … Op die manier heb je de mogelijkheid om spelers op te volgen binnen PSD. 

Hoewel er in de testfase trainers en spelers worden geregistreerd, krijgen ze nog geen toegang tot het platform. Dit om te voorkomen dat er verkeerde informatie wordt geregistreerd terwijl ze geen kennis hebben over het platform.

De TVJO test de volledige planningsmodule: hoe zorg ik ervoor dat alle clubactiviteiten systematisch worden gepland door onze trainers? Wat zijn de minimumvereisten bij het opstellen van een wedstrijdvoorbereiding en verslag? Hoe laten we alle spelers hun aanwezigheden registreren tijdens trainingen en wedstrijden? 

Image: Club Calendar

Hoewel er in de testfase trainers en spelers worden geregistreerd, krijgen ze nog geen toegang tot het platform. Dit om te voorkomen dat er verkeerde informatie wordt geregistreerd terwijl ze geen kennis hebben over het platform. 

STAP 2: COMMUNICATIE INGEBRUIKNAME PLATFORM 

In een volgende fase worden stafleden, spelers en ouders op de hoogte gebracht van het gebruik van ProSoccerData als centraal communicatieplatform.

Vraag zeker niet te veel van je trainers en hou het laagdrempelig want anders kan dit demotiverend werken.

Voor onze stafleden werd er een infosessie georganiseerd waar werd uitgelegd waarom we het systeem hebben aangekocht en wat de verwachtingen van de club waren naar de trainers toe in het eerste jaar. Vraag zeker niet te veel van je trainers en hou het laagdrempelig want anders kan dit demotiverend werken.

Vervolgens hebben de ouders en spelers een e-mail ontvangen met de boodschap dat alle communicatie vanaf heden zal verlopen via ProSoccerData: De teamplanning, de registratie van aanwezigheden en de communicatie via chat of e-mail. 

DEEL 2: DE IMPLEMENTATIE

Van zodra iedereen zijn uitnodiging heeft geactiveerd kunnen we verdergaan met de implementatie van het PSD platform binnen de club. Belangrijk hierbij is dat dit stapsgewijs gebeurd. Voor iedere club kan dit een beetje anders zijn, maar hieronder de 4 grote stappen die bij OLSA werden geïmplementeerd: 

JAAR 1: TEAMPLANNING & SPORTIEVE RAPPORTERING 

Meteen na de infosessie aan de stafleden kreeg elke trainer een e-mail invitatie tot het platform en moesten ze hun teamplanning registreren in de teamagenda zodat hun spelers meteen op de hoogte waren van de trainingen en wedstrijden via de mobiele app.

Hou er rekening mee dat sommige trainers meer moeite hebben met het gebruiken van PSD, voor sommigen betekent dit een grote verandering

Naast het inplannen van de teamactiviteiten, vroegen we onze trainers ook om trainingen voor te bereiden via het registreren van trainingsthema’s en hun wedstrijden voor te bereiden (via het ingeven van selecties). Tenslotte vroegen we om een kort wedstrijdverslag te maken na iedere match: de doelpunten en een speler quotatie.

Image: Wedstrijdverslag

OPGEPAST: Hou er rekening mee dat sommige trainers meer moeite hebben met het gebruiken van PSD, voor sommigen betekent dit een grote verandering en dit kan wat wrevel met zich meebrengen. Het is uiteindelijk door te horen en te zien hoe andere trainers ermee werken dat de laatste twijfelaars worden overtuigd van het nut van PSD. 

JAAR 2: SPELER EVALUATIES EN OEFENSTOF 

Tijdens het tweede jaar zijn we een versnelling hoger geschakeld, zo werden de Evaluatiemodule en de Oefenstof databank geïntroduceerd. Om onze (nieuwe) stafleden te helpen, stellen we instructiefilmpjes van 5 à 10 minuten ter beschikking in de Beeldbank over de modules waarvan we gebruik maken.

Image: Instructiefilmpjes in beeldbank

Bij de start van het gebruik van de Oefenstof databank hebben vooral mijn collega en ik heel wat oefeningen in PSD aangemaakt. We hebben dit ook aan de trainers gevraagd en we zien dat trainers dit steeds meer doen.

JAAR 3: MEDISCHE MODULE EN BEELDBANK 

In het derde jaar hebben we nog een extra stap gezet. De club kinesist ging aan de slag met de medische module en we zijn meer gebruik beginnen maken van de beeldbank. 

De kinesist geeft in PSD aan welke spelers bij hem op controle geweest zijn, wie rust krijgt voorgeschreven, wie aan een collectieve training mag deelnemen of wie sport specifiek moet trainen.

Image: Medisch dashboard

We filmen wekelijks alle wedstrijden vanaf de U10. Deze beelden komen allemaal in de beeldbank terecht. In het begin werkten we met een vaste cameraman, waarbij we na de wedstrijden het beeldmateriaal gingen uploaden. Nu hebben we een automatisch camerasysteem, waarbij de beelden op een server komen en waarna ze in PSD opgeladen worden. Het beeldmateriaal wordt geanalyseerd door onze videoanalist en soms worden hier huistaken aan gekoppeld. 

Image: Beeldbank 

JAAR 4: PERFORMANCE EN SCOUTING

Elk jaar willen we beter en uitgebreider met ProSoccerData werken. We zijn dan ook gestart met het gebruiken van de performance module. Onze performance testen doen we in samenwerking met Zulte Waregem, de resultaten van deze testen komen allemaal terecht in PSD. 

Image: Performance module 

Daarnaast zijn we ook aan de slag gegaan met de scouting module. Zo verloopt alle communicatie naar ouders, testers, clubs via deze module. De scouting module zorgt ervoor dat we alles heel makkelijk kunnen opvolgen. 

Image: Scouting module

Heeft u nog vragen in verband met het ProSoccerData platform of heeft u ondersteuning nodig bij de implementatie bij uw club? Aarzel niet en contacteer ons via support@prosoccerdata.com.