Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

België U21: Een nieuwe gouden generatie op komst?

11 jaar na onze huidige ‘Gouden’ generatie kan onze nationale beloftenploeg zich weer plaatsen voor de Olympische spelen in 2020. Daarvoor moeten onze jongens zich wel eerst scharen bij de top-4 op het aankomende EK in Italië in juni. Wordt hier mogelijks de basis gelegd voor een nieuwe ‘Gouden’ generatie? Wij maakten een vergelijking tussen onze huidige U21 en deze van de olympische spelen in 2008.

Laat ons even terugkeren in de tijd, meerbepaald 16 augustus 2008, Beijing Workers Stadium. Na een fenomenale run vanaf het middenveld, scoort Moussa Dembele de verlossende 2-3 tegen Italië en plaatst zo onze nationale beloften voor de halve finales van het Olympische voetbaltoernooi waar ze uiteindelijk een mooie 4e plaats behalen.

Enkele statistieken over de toenmalige selectie: In 2008 werd 68% (13 op 19) van de selectie opgeleid op de Belgische velden. In Nederland werd 21% (4 op 19) opgeleid met Ajax als hofleverancier. Spelers als De Mul, Vertonghen en Vermaelen maakten toen het mooie weer bij de Amsterdamse recordkampioen. Bijna de helft van deze selectie (9) schopten het tot in de Premier League en 5 hiervan haalden nog eens brons op het voorbije WK.

Selectie U21-België, OS 2008
Name Formation club Country Formation years
Thomas Vermaelen Ajax The Netherlands 4
Tom De Mul Ajax The Netherlands 3
Jan Vertonghen Ajax The Netherlands 5
Vincent Kompany Anderlecht Belgium 5,5
Maarten Martens Anderlecht Belgium 4
Anthony Vandenborre Anderlecht Belgium 5
Vadis Odjidja Anderlecht Belgium 4
Stijn De Smet Cercle Brugge Belgium 7
Yves-Makabu-Makalambay Chelsea United Kingdom 3
Moussa Démbélé Germinal Beerschot Belgium 3
Logan Bailly Genk Belgium 7
Sébastien Pocognoli Genk Belgium 5
Faris Haroun Genk Belgium 5
Kevin Mirallas Lille France 4
Jeroen Simaeys OH Leuven Belgium 3
Sepp De Roover PSV The Netherlands 3
Laurent Ciman Sporting Charleroi Belgium 4
Marouane Fellaini Standard Belgium 5,5
Landry Mulemo Standard Belgium 4

Kijken we naar de meest recente selectie tegen de beloften van Denemarken dan is maar liefst 92% (23 op 25) opgeleid op de Belgische voetbalvelden. De uitzonderingen zijn Zinho Vanheusden en Senna Miange die hun opleiding genoten bij Inter Milaan. Dat steeds meer Belgische jongeren verkiezen om in België te blijven hoeft niet te verrassen. De KBVB en de Pro League hebben de voorbije jaren meer tijd en geld geïnvesteerd in onze jeugd waardoor de kwaliteit van onze opleidingen zijn gestegen.

Tegelijk komen er ook meer en meer speelkansen voor onze Belgische jongeren. Maar liefst 24 van de 25 spelers uit de selectie tegen Denemarken hebben al minuten gemaakt in de hoogste voetbalklasse. Nog opvallender is dat velen onder hen een prominente rol spelen binnen hun club.

Selectie U21-België tegen Denemarken, 20/3/2019
Name Formation club Country Formation years
Francis Amuzu Anderlecht Belgium 5
Samuel Bastien Anderlecht Italy 3
Wout Faes Anderlecht Belgium 3
Aaron Leya Iseka Anderlecht Belgium 3
Dodi Lukebakio Anderlecht Belgium 6
Orel Mangala Anderlecht Belgium 3
Alexis Saelemaeckers Anderlecht Belgium 5
Jens Teunckens Club Brugge Belgium 4
Jur Schryvers Club Brugge Belgium 5
Bryan Heynen Genk Belgium 7
Nordin Jackers Genk Belgium 7
Siebe Schrijvers Genk Belgium 5
Dries Wouters Genk Belgium 7
Senna Miangue Inter (Ita) Italy 3
Zino Vanheusden Inter (Ita) Italy 3
Elias Cobbaut KV Mechelen Belgium 6
Jordi Vanlerberghe KV Mechelen Belgium 6
Manuel Benson Lierse Belgium 5
Ortwin De Wolf Lokeren Belgium 5
Dion Cools OH Leuven Belgium 3
Rocky Bushiri Oostende Belgium 5
Alexis De Sart Standard Belgium 4
Sammy Mmaee Standard Belgium 6
Stéphane Omeonga Standard Belgium 3
Casper De Norre STVV Belgium 3
Opmerkelijk is wel dat we weinig spelers van het geboortejaar 1996 in de selectie terugvinden. Deze generatie speelde leeftijdsgenoten uit Spanje van de mat en blikte ploegen in met vooroorlogse cijfers. Deze ‘gouden lichting’ kreeg ontzettend veel lof maar velen van hen zijn op een zijspoor geraakt op weg naar het profvoetbal. Kunnen we dan zeggen dat de opvolging voor onze gouden generatie is verzekerd? Velen moeten nog bevestigen op een hoger niveau, maar we mogen wel stellen dat de toekomst er rooskleurig uit ziet. Laat ons alvast beginnen met de kwalificatie voor de OS 2020 via het komende EK in Italië!