Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

KFC Zwarte Leeuw

Kevin Maes

We willen een stap vooruitzetten met onze academie in algemene sportieve organisatie en individuele begeleiding van spelers. PSD is een uiterst professioneel pakket dat aan deze voorwaarden voldoet.

Kan u zichzelf kort even voorstellen?
Mijn naam is Kevin Maes, papa van twee kids. Ik ben mijn hele leven al gepassioneerd door KFC Zwarte Leeuw. Eerst als speler en later als bestuurder van de club. Momenteel ben ik ondervoorzitter en vooral gepassioneerd door de jeugdwerking en het professionaliseren van de hele clubwerking. In dat kader past PSD en het uitbreiden van het gebruik ervan perfect in onze strategie.

Hoe zou u uw club omschrijven in 5 woorden?
Wilskracht, passie, traditie, duurzame toekomst.

Wilskracht, dat is iets wat wij enorm hoog in het vaandel dragen en we proberen dat ook op een visuele manier in de club te doen. In ons stadion zie je bovenaan de tribune de zin ‘Komaan Leeuwen’.

Passie hangt heel nauw samen met de wilskracht, wij willen binnen onze club mensen die een bepaalde connectie hebben met de club. Er werken heel veel mensen bij Zwarte Leeuw die vroeger speler waren, die door Zwarte Leeuw gepassioneerd zijn.

We hebben een heel rijk verleden, we hebben successen gekend in de Beker van België, we hebben bijna in eerste klasse gespeeld, maar wij surfen daar nog te vaak op. We moeten naar de toekomst kijken, maar we willen dat verleden een plaats geven. Die traditie is iets dat we koesteren, maar we moeten meer aan de toekomst denken.

Die duurzame toekomst heeft twee facetten. Op financieel gebied, dat we financieel gezond blijven, maar ik denk dat dat de doelstelling is van elke club maar wij spenderen er toch meer aandacht aan dan gemiddeld. Zonder financieel gezond te zijn kan je niet kwalitatief groeien. Kwalitatief groeien op vlak van technisch voetbalgebied, op organisatorisch gebied, op vlak van integratie van verschillende culturen en meningen.

(lees verder onder de foto)

Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
“Willen is kunnen” is ons mission statement. We zijn ervan overtuigd dat als je iets wil, je het ook zal kunnen als je er hard voor werkt. Daarom is onze belangrijkste waarde wilskracht. We willen dit bereiken (visie) door kansen te geven. Spelers de kansen te geven zich te ontplooien maar ook vrijwilligers de kansen geven zelf projecten in handen te nemen en hun persoonlijke doelen te bereiken.  

Waarom heeft uw club gekozen voor de implementatie van PSD?
We willen een stap vooruitzetten met onze Leeuwenacademie in algemene sportieve organisatie en individuele begeleiding van spelers. PSD is een uiterst professioneel pakket dat aan deze voorwaarden voldoet.

Hoe hebt u PSD met succes in uw club geïmplementeerd? Hoe heeft u iedereen overtuigd?
We hebben een half jaar de tijd genomen om PSD op te zetten, het zelf te leren kennen en alle startparameters klaar te maken. De implementatie is hierdoor zeer succesvol verlopen. Dat is de sleutel tot succes: zo goed mogelijk voorbereiden om zonder problemen live te kunnen laten gaan en bij problemen zelf te kunnen inspringen. 

We hebben ervoor gekozen PSD stapsgewijs te implementeren. Niet alles tegelijkertijd. Volledige implementatie spreiden we over een periode van drie jaar. Als je het mij vraagt is dat de meest duurzame manier om ervoor te zorgen dat PSD ingeburgerd wordt in de manier van werken. Het gebruik van het systeem ligt nu al (na het eerste seizoen) een pak hoger dan wat we voorop hadden gesteld.

We hebben ervoor gekozen om onmiddellijk vanaf dag één in het nieuwe seizoen alle communicatie sportief via PSD te doen. We hebben aan onze coaches gevraagd geen wedstrijd-, team- of trainingsinfo via WhatsApp te delen. Zo hebben we ervoor gezorgd dat ouders de login snel in orde maakten. De ouders zagen onmiddellijk het voordeel daarvan in, het werd gebundeld, het was allemaal up to date, … 

Onze trainers die werden warm aangeraden om wedstrijdvoorbereidingen, wedstrijdverslagen te maken, …  We zagen wel dat dat moeilijker liep, de trainers interpreteerden dat als extra werk dat ze moesten doen, ook al hadden we veel oefeningen en trainingen voorbereid. We hebben daar toch een seizoen voor nodig gehad om hen te overtuigen dat dat op termijn heel veel winst oplevert, maar nu in het tweede seizoen zijn zij helemaal overtuigd van de voordelen.

(lees verder onder de foto)

Welke PSD-module gebruikt u het meest?
De meest gebruikte modules zijn afhankelijk van de timing in het seizoen. Tijdens het seizoen ongetwijfeld de planningsmodule en de voorbereiding van trainingen en wedstrijden, als het seizoen net is gestart de scoutingsmodule.

Op welke clubprestatie of aspect bent u het meest trots?
Op het behalen van het P label voor onze Leeuwenacademie en de manier waarop we dat hebben aangepakt. We hebben de hele clubwerking geherstructureerd en hebben een stevige basis gelegd om te kunnen groeien en een continue verbeter mindset in het leven geroepen. Flexibiliteit is immers de sleutel om kwalitatieve groeistappen te kunnen blijven zetten.

Wat wil de academie in de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
Dat is iets wat ons ook elke dag bezighoudt, wij maken plannen op korte, middellange en lange termijn. Op lange termijn willen we de beste provinciale jeugdopleiding van onze regio worden de komende 3 à 5 jaar. Dat is een heel duidelijke doelstelling. Langs de andere kant willen wij tussen 5 en 10 jaar in een nieuwe accommodatie spelen die helemaal beantwoordt aan de huidige normen. 

Bedankt voor het aangename gesprek!