Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

FC Tilleur

Serge Sarlette

Dankzij PSD is er niemand in de club die tegen mij zou kunnen zeggen: ik weet het niet.

Kan u zichzelf kort even voorstellen?
Mijn naam is Serge Sarlette, ik ben UEFA A gekwalificeerd en ik heb een TVJO amateur diploma. Ik begin aan mijn tweede seizoen als TVJO bij FC Tilleur. Daarvoor was ik technisch manager bij FC Herstal. Op dit moment werk ik in deze functie omwille van mijn UEFA A-diploma, maar ik heb ook een eerste elftal en jeugdteams gecoacht.

Hoe zou u uw club omschrijven?
De voorzitter en de sportief directeur hebben mij indertijd aangeworven om een visie te ontwikkelen en die is gebaseerd op de volgende 3 woorden: organisatie, discipline en plezier.

Wat is de missie/visie van jullie jeugdacademie?
De visie is vrij eenvoudig, gebaseerd op de redenen die ik eerder noemde: organisatie, discipline en plezier. Wij hebben deze visie ook vertaald in een leerplan en dit is in overeenstemming met het ontwerp-leerplan van de ACFF voor 2-, 3-, 5-, 8- en 11-a-side voetbal. Als werknemer van de ACFF, denk ik dat het mijn taak is, om dit uit te dragen. Wij maken dus een planning en natuurlijk zijn wij er ook om de trainers te omkaderen, te begeleiden en te oriënteren, wat zeer belangrijk is.  Ik denk dat het onze rol is als TVJO, omwille van onze functie, met onze ervaring, om deze planning op te stellen en uit te voeren, in ieder geval in de club waar wij werken. Dus ik sta natuurlijk erg open voor dit leerplan. 

Waar rekruteert u uw spelers?
De filosofie die wij hebben is om in twee categorieën te werken. Het 2-, 3-, 5- en 8-a-side voetbal is regionaal. We gebruiken hiervoor de website van de club, waar wij een pagina "Football academy" hebben met een specifiek tabblad voor spelersregistratie. Dus elke speler van U6 tot U13 moet dit door dit proces.

Voor 11-a-side voetbal voegen we alle spelers die ons bellen of mailen toe in ProSoccerData in de rekruteringsmodule. Daar kunnen we ook hun contactgegevens invoeren.

Via de PSD-rekruteringsmodule sturen wij deze spelers een e-mail met een uitnodiging om deel te nemen aan een trainingssessie. In deze e-mail zien zij onmiddellijk waar zij worden verwacht en hoe laat. Communicatie is op deze manier heel gemakkelijk.

Waarom heeft uw club gekozen voor ProSoccerData?
Ik heb PSD leren kennen via Véronique Renard die in Tubize werkt en die me met de software in contact bracht. Als TVJO werd ik er verliefd op. Bovendien heb ik in de clubs waar ik de laatste 5 jaar heb gewerkt, namelijk FC Herstal, RFCU La Calamine en FC Tilleur, PSD geïmplementeerd. Waarom heb ik dit gedaan? Omdat ik denk dat het een platform is waarmee je een overzicht hebt over alles, of het nu gaat om aanwezigheden, planning, rapportage, communicatie enz. Communicatie is op dit moment erg belangrijk en dankzij PSD is er niemand in de club die tegen mij zou kunnen zeggen: ik weet het niet. 

Het is een instrument dat, in ieder geval voor mij, zeer nuttig is op het gebied van communicatie. Ik werk al vijf of zes jaar met PSD en heb geen problemen, ook niet met de ouders. Het enige probleem is dat ouders soms niet weten hoe ze het platform goed moeten gebruiken. Als administrator van de club proberen we de oplossingen te delen, want de problemen zijn altijd dezelfde. Het wachtwoord vergeten, is een veel voorkomend probleem of niet weten hoe het platform werkt. In dat geval komen we bijeen om hen uit te leggen hoe het werkt. Naar mijn mening is dit een instrument van onschatbare waarde voor een club.

(Lees verder onder de afbeelding)

​​Welke PSD module gebruikt u het meest?
Verschillende! Er is de kalender, die zeer belangrijk is, omdat die verbonden is met de federatie. Dus als de federatie een verzoek aanvaardt, komt het direct in onze agenda. Bovendien is het zeer belangrijk in de wintermaanden wanneer we een training moeten afzeggen. In dat geval ontvangen de betrokkenen onmiddellijk een notificatie en wordt hen meegedeeld dat de training niet doorgaat. In de kalender kunnen we ook onmiddellijk zien wanneer een bepaalde ploeg een vrij weekend heeft en kunnen we eventueel een vriendschappelijke wedstrijd voor die ploeg plannen. Dus de kalender is een van de dingen die we het meest gebruiken. 

Ik gebruik de administratie module ook veel, vooral voor speler/ouder gegevens. Zowel via het webplatform als via de mobiele applicatie kan ik in een paar seconden het mobiele nummer vinden om die persoon te bellen.

Hoe communiceren jullie met spelers en ouders?
Toen ik begon te werken met PSD, waren er mensen die contact met me opnamen via SMS, WhatsApp, Messenger, allerlei sociale netwerken. Ik nam het besluit niet te antwoorden op SMS-berichten of gebruik te maken van enig ander netwerk langs waar ik werd gecontacteerd. Ik vertelde hen altijd dat ons communicatiekanaal PSD is en dat ze dat moeten gebruiken. Ik probeer ook de trainers ervan te overtuigen om op dezelfde manier te werken.

Waren er initiatieven in de club om contact te houden met de spelers tijdens de lockdowns?
Tijdens de lockdown hebben we kleine technische oefeningen op video opgenomen en naar de spelers gestuurd. De spelers konden deze oefeningen dan thuis uitproberen.

(Lees verder onder de afbeelding)

Op welke clubprestatie bent u het meest trots?
Zodra ik bij de club kwam, deden we een SWOT-analyse. De communicatie was heel anders voordat ik erbij kwam. Daarom heb ik tijdens een van mijn ontmoetingen eind februari, begin maart 2020 met de voorzitter gezegd dat ik, wat de communicatie betreft, absoluut met PSD wil samenwerken. Ik ben er erg trots op dat ik dit heb ingevoerd, omdat ik denk dat communicatie in een club op alle niveaus erg belangrijk is. 

Wat wil de academie in de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
Allereerst willen we dat alle spelers die naar de academie komen, zich goed voelen. Wij willen dat een nieuwe speler zegt: "Ik wil leren, ik wil voetballen, ik wil vooruit, ik voel me goed omdat mijn trainer me vertrouwen geeft.”

Het tweede punt is dat hij dankzij zijn verlangen en enthousiasme leert. Het derde punt is dat de speler ook plezier moet hebben, want het is altijd een spel.

Dus, als ik erin slaag dit raamwerk samen te stellen, zal ik een gelukkige en tevreden TVJO zijn. Omdat ik denk dat op amateurniveau, dit het belangrijkste is.

Het doel is ook om op een dag, als ik met pensioen ben, de krant open te slaan en te zeggen dat ik deze speler in mijn academie had. Hij is tot dit niveau geëvolueerd. Dat is de grootste trots die we kunnen voelen.