Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

FC DAC

Martin Tornyai

Ik geloof sterk dat we het potentieel van elke individuele speler moeten maximaliseren zowel als atleet als als mens.

Kan u zich kort voorstellen?
Mijn naam is Martin Tornyai en ik ben sportcoördinator bij DAC 1904 Dunajská Streda, een eerste klasse club in Slowakije. Dit is een hybride positie tussen het eerste team en de academie. Ik ben in januari 2016 bij de club gekomen, dus binnenkort begin ik aan mijn 6e jaar bij de club. Een ongebruikelijk lange tijd voor een baan in de voetbalindustrie zou ik zeggen.

Hoe zou u uw club in maximaal 5 woorden omschrijven?
Als ik vijf woorden zou moeten kiezen, zou het iets zijn als: unieke club met grote ambities. Uniek in de zin van de cultuur, het is heel anders dan alle andere clubs in dit land. Die ambities blijken vooral uit de grote investeringen in de club sinds de huidige eigenaar in 2014 het stokje overnam. We hebben ultramoderne academiefaciliteiten en een gloednieuw stadion van categorie 4. De clubeigenaar heeft de club in relatief korte tijd van bijna ten dode opgeschreven naar Europese competities gebracht.

Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
Ik denk dat als je deze vraag aan alle academies in de wereld stelt, het cliché antwoord is om jonge spelers te ontwikkelen en klaar te stomen voor het eerste team en het profvoetbal, toch? Natuurlijk is dat ook het uiteindelijke doel van onze academie, maar ik geloof sterk dat we het potentieel van elke individuele speler moeten maximaliseren. Ongeacht wat dat potentieel is, we moeten het maximale uit hen halen, en dat is waar we dagelijks aan werken. Met het maximaliseren van het potentieel bedoel ik zowel als atleet als als mens.

Waarom heeft uw club ervoor gekozen voor de implementatie van PSD?
Zoals ik al zei, is de club sinds 2014 heel snel gegroeid. De organisatiestructuur van de club en het aantal mensen groeide met de club mee en dit verhoogde natuurlijk de hoeveelheid communicatie tussen de mensen en het werd van het grootste belang om de informatie te concentreren op één plaats die voor iedereen toegankelijk is, om miscommunicatie en verlies van informatie te vermijden. 

Er bestaan heel wat tools om dit probleem in de bedrijfswereld aan te pakken, maar gezien het specifieke karakter van de voetbalindustrie zochten we naar iets dat voor voetbal was ontwikkeld. Een andere reden was het bijhouden van gegevens over de dagelijkse gang van zaken in de club, zoals trainingen, wedstrijden, beoordelingen van de spelers, evaluaties, blessures, medische dossiers, ... .

Hoe hebt u PSD met succes in uw club geïmplementeerd?
In onze club is in principe iedereen op alle niveaus van de organisatiestructuur op het platform aangesloten. Indertijd was het een grote verandering en daarom wilden we ons niet in het project haasten en het van de ene dag op de andere implementeren, omdat we volledig voorbereid wilden zijn. Je hebt maar één kans en als het niet goed is voorbereid en het niet goed werkt, dan zouden de mensen het afwijzen. Het zou erg moeilijk zijn om ze aan boord te krijgen. 

We besloten onze tijd te nemen met de voorbereiding, met het opzetten van het systeem naar onze behoeften. We hebben het hele systeem een paar weken getest met het eerste elftal, omdat het eerste elftal kleiner is dan de academie. We besloten dat het goed werkte voor het eerste team en daarna hebben we het in de academie ingevoerd. Zoals met alles wat nieuw is, duurde het een tijdje voordat iedereen vertrouwd was met het systeem. Ik denk niet dat er van de kant van mijn collega's negatieve gevoelens waren ten opzichte van het systeem. 

Na verloop van tijd werd PSD een onderdeel van het dagelijkse leven in de club. Een dergelijk intern systeem in een voetbalclub in Slowakije is nog steeds een beetje zeldzaam en nieuwe mensen die bij de club komen, zijn daar vaak verbaasd over. Wij zijn pioniers in het land.

Welke PSD-module gebruikt u het meest?
Ik denk dat de planning de grootste verandering in de club bracht. Zonder elkaar te bellen weten we precies wanneer de trainingen op welk veld zijn. Onze greenkeepers gebruiken het platform om de velden aan elke training toe te wijzen. We maken ook veel gebruik van de scoutingsmodule. Dit is een belangrijk instrument voor onze jeugdscouting, dus we hebben besloten om niet te investeren in andere instrumenten, omdat we alles wat we nodig hebben in de PSD scouting module hebben.

Waar rekruteren jullie spelers? Regionaal of nationaal?
Beide, het hangt echt af van de leeftijd. We hebben het zo opgezet dat tot U14, spelers voornamelijk worden gerekruteerd uit onze regio of omliggende regio's. Op die manier kunnen ze dagelijks naar de club pendelen. Sommige spelers die iets verder weg wonen - maar nog steeds op rijafstand - maken gebruik van onze minibusjes om naar de academie en terug naar huis te reizen. 

Vanaf U15 en daarboven komen de spelers uit heel Slowakije en degenen die ver weg wonen, wonen hier bij ons en maken gebruik van de accommodatie van de club. In de oudere categorieën staan we open voor internationale transfers, uiteraard met inachtneming van de FIFA-transferregels voor minderjarigen. Vanaf U19 staan we open voor de hele wereld.

Waren er initiatieven binnen de club om in contact te blijven met de spelers tijdens de lockdowns?
Het contact was zeer intens en onze coaches hadden het soms zelfs nog drukker dan normaal, omdat ze zeer creatief moesten zijn met het vasthouden van de aandacht en motivatie van de spelers om hun dagelijkse voetbaltaken uit te voeren. We bereidden individuele trainingen en online trainingen voor hen voor. Spelers namen bijvoorbeeld zichzelf tijdens de training op met de bal, stuurden de video's door via het platform, er waren individuele videoanalyses van de wedstrijden. We wilden hen bezig houden, want die periode zonder voetbal en zonder school was erg frustrerend voor hen. Onze academie ging zelfs nog een stap verder en zorgde voor een aantal spelers van andere clubs in het geval die om uiteenlopende redenen niet door hun eigen clubs werden opgevangen. 

Natuurlijk kan geen van deze initiatieven de teamtraining vervangen, dat is het allerbelangrijkste in de ontwikkeling van de spelers. Ik denk dat onze spelers gezien de omstandigheden in een goede fysieke en mentale conditie zijn teruggekeerd. Terwijl we dit interview doen, is er weer een lockdown in het land en alleen professionals mogen trainen en spelen. Dankzij onze ervaring met de vorige lockdowns weten we nu precies wat we moeten doen. We kunnen onze trainingsplannen heel snel aanpassen.

Op welke clubprestatie of welk aspect bent u het meest trots?
Ik zou zeggen dat ik in het algemeen trots ben op de snelle ontwikkeling die we hebben doorgemaakt van bijna nul in 2014 tot waar we nu staan. Nu behoren we in principe tot de topclubs in Slowakije. In de academie zijn we nu in staat om te concurreren met clubs die gevestigd zijn in de grootste steden van het land met een veel grotere talentenpool om uit te kiezen. Dit is allemaal te danken aan de ontwikkeling van spelers en scouting. We moeten blijven werken en nederig zijn. We zijn ons zeer bewust van gebieden waar we ruimte zien voor verbetering.

Wat wil de academie in de komende 3-5 jaar bereiken?
Je meet het succes van de academie af aan het aantal spelers en het niveau van de spelers die ze voortbrengt, toch? Over vijf jaar willen we spelers die in onze academie zijn opgeleid in ons eerste team zien spelen en idealiter ook bij enkele clubs in de top vijf competities. We hebben een aantal talenten in de academie die genoeg talent hebben en dat kunnen bereiken als ze zich voor de volle 100% blijven inzetten en een beetje geluk hebben.

Voor de anderen die dat niveau niet zullen halen, willen we nog steeds dat ze op hun topniveau eindigen, of dat nu de eerste divisie in Slowakije, de tweede divisie in Slowakije of het amateurvoetbal zou zijn, dat maakt niet uit. We willen dat ze hun maximum bereiken en we willen dat alle spelers die onze club verlaten, ongeacht hun toekomstige carrière, fan blijven van onze club en grote en succesvolle mensen worden in hun leven, wetende dat hun tijd bij DAC heeft bijgedragen aan het vormen van hun persoonlijkheid op een positieve manier.

Bedankt voor het aangename gesprek!